tisdag 21 maj 2013

Dags att söka sig utomlands.

Jag har börjat kolla upp hur man ska göra för att publicera sina böcker hos till exempel Amazon osv. Mitt mål är att, förr eller senare, lyckas som självpublicerad författare utomlands. I Sverige är detta fortfarande väldigt nytt och e-böcker är inte heller lika populära. I USA däremot är självpublicering en riktig stor grej och många  kan försörja sig på det. Jag är inte ute efter att bli mångmiljonär, men det vore trevligt med tillräckligt mycket pengar för att kunna betala sina räkningar, sätta mat på bordet samt ha lite över för nöjen. Sedan får vi se hur det blir.

Det jag upptäckt hittills är att man måste ha eget företag i Sverige för att kunna publicera sina böcker hos Amazon. Sedan måste man vända sig till IRS, den Amerikanska skattemyndigheten för att införskaffa ett ITIN-nummer (International tax identification number). Detta tar tydligen 2-3 månader att få och ska vara rätt krångligt. 

Här kan man läsa lite om det hela hos Amazon:

Jag är precis på väg att kasta mig in i allt det här. Förhoppningsvis kommer det att gå bra. 

6 kommentarer:

 1. Hej Nellie
  jag har samma tankar och hittade den här bloggen som förklarade hur man skulle göra och det är väldigt enkelt tydligen :)
  http://catherineryanhoward.com/2012/02/24/non-us-self-publisher-tax-issues-dont-need-to-be-taxing/#comment-29944

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken, Susanne! Måste kolla upp skillnaderna mellan ett ITIN-nummer och ett EIN-nummer. Det vore verkligen bra om det var så enkelt som det nämns i länken.

   Radera
  2. Det ska vara så enkelt och skillnaden är att om du har ett företag så ansöker du om EIN och struntar helt i ITIN.

   Radera
  3. Jag har läst igenom länken och det verkar verkligen enkelt, om man gör på det sättet! Jag tror jag ska försöka mig på det eftersom jag har eget företag, men jag ska läsa på lite till innan jag gör det.

   Radera
 2. Låter ju intressant, men lite tråkigt att det ska vara krångligt. Men, men... jag funderar allt mer på att bli självpublicerad inför nästa bok.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...