söndag 30 januari 2011

Behöver du hjälp med ditt skrivande?

Ibland händer det vi allra helst vill undvika - vi fastnar i vårt skrivande. Kanske är det en mening som låter konstigt, eller en särskrivning som förvirrar oss. Oftast har vi inte heller någon att vända oss till med våra funderingar. Sambon bara rycker på axlarna och har inte den blekaste aning. Folk på olika skrivforum undviker att svara på våra inlägg och i värsta fall leder det till att vi tröttnar på att skriva. Det är ett skräckscenario för den som brinner för ord och text. Ingen vill fastna och störa sig på en sådan liten sak som några enstaka bokstäver. 

Jag har råkat ut för detta flertalet gånger. Då har man bara stått mållös och inte haft den blekaste aning vad man bör göra. 
Jag har löst problemet med att införskaffa tre böcker som ofta är mina räddare i nöden. Kanske är de något för dig också."Svenska skrivregler" är en helt underbar bok. Den besvarar alla möjliga frågor om bland annat särskrivningar, hur man använder citattecken, punkter, styckesindelning och så vidare. Ett måste att ha i bokhyllan om man älskar att skriva, enligt min mening. "Språkriktighetsboken" hjälper dig med formuleringar, ordföljder, utelämningar/tillägg av bland annat ordet ATT och hur man bygger upp meningar. Heter det de eller dem? Han eller honom? På eller i Sverige? 
"Svenska akademiens språklära" beskriver den svenska grammatiken ingående. Här hittar man allt om ordklasser, fraser, satser och så vidare. 
Jag hoppas att dessa böcker är något som du kan få glädje av.

1 kommentar:

  1. Skitbra tips, Nellie! Skriv ett eller två inlägg om dagen och kommentera andras bloggar så får du snart upp farten på din blogg (ett litet tips från mig;))
    Kram!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...