torsdag 25 april 2013

Hur man gör en inlaga i Indesign - Del 1.

Det här är en snabbkurs för dig som vill lära dig göra inlagor i Indesign. Det är inte så svårt som man kan tro. I det här inlägget kommer jag att fokusera på själva grunderna. I nästa inlägg kommer jag att prata om hur man snyggar till en inlaga för att ge den ett mer professionellt utseende. Versionen av programmet som används är CS6 och kursen vänder sig till nybörjare. 

1. Öppna ett nytt dokument i Indesign, inte en bok. Bok används först när man ska binda ihop alla filer.

2. Innan du börjar med din inlaga måste du veta hur stor boken kommer att vara samt vilka marginaler du kommer att använda. Ett sätt att ta reda på det är att mäta de böcker du har hemma och välja det som passar dig bäst. I bilden nedan ser du vilka inställningar jag använde när jag gjorde inlagan till "Dödens gåva".


3. Sidantalet är inte så viktigt. Välj antal sidor som du tror boken kommer att hamna på. Du kan alltid ändra senare. 

4. Om du har VISA UPPSLAG ikryssat kommer du att se inlagans sidor som två och två på skärmen. Jag föreslår att INTE ha detta ikryssat. Det kommer att se mer professionellt ut i slutändan.

5. De första sidorna i en bok numreras inte. Därför gjorde jag tre dokument för hela boken. Det första dokumentet innehöll titel, ISBN-nummer osv. Det andra dokumentet var alla kapitel, därför började dokumentet med startsidnr 7. Redan här är det viktigt att veta vilket startsidnr ditt dokument kommer att ha. Det blir lättare att hålla reda på saker då längre fram. Det tredje dokumentet var de sista blanka sidorna i boken. 

6. När du har valt dina inställningar klicka på OK och ditt dokument är redo att användas.

7. Det är inte så noga med hur ditt färdiga manus ser ut i till exempel Word. Alla val av fonter osv kommer du att justera i Indesign. Kopiera ditt manus och högerklicka i Indesign för att klistra in manuset. 

8. En liten ruta med manuset dyker upp. Dra ut den till de lila linjerna i dokument. Dessa lila linjer markerar dina marginaler. Se till att hålla dig innanför dem. 


9.  När du har dragit ut texten längs med marginalerna är det dags att lägga ut resten av texten. Klicka på den lilla röda rutan längst ned till höger för att "fånga upp" resten av texten. 



10. Rulla ned till nästa sida. Håll ned SHIFT samtidigt som du klickar i marginalrutans vänstra, översta hörn på sidan. Då klistras resten av din text in. På detta sätt klistras hela din text in på en och samma gång och du slipper göra en sida i taget.

11. Att sidnumrera kan vara bökigare. Klicka på SIDOR i det högra översta hörnet för att få fram följande bild:

12. Markera den högra A-MALLSIDAN som på bilden. Dubbelklicka för att öppna den.

13. Skapa en textruta som är lika bred som marginalerna. Placera rutan UTANFÖR marginalerna där du vill att den ska sitta. 

14. Välj TEXT - INFOGA SPECIALTECKEN - MÄRKEN - AKTUELLT SIDNUMMER. Ett A dyker upp i textrutan. 

15. Gör likadant med den vänstra A-MALLSIDAN.


16. Nu har ditt dokument automatisk sidnumrering. Klicka på till exempel sid 7 för att kontrollera. 


Nu är grunderna i din inlaga färdig! Det enda du behöver göra nu är att snygga till allt. Mer om det i nästa artikel. Hoppas detta var till hjälp! 

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...